Földcsuszamlás dönt össze épületeket Indiában, többen meghaltak

Legalább 25 ember meghalt India délnyugati részén a heves esőzések keltette földcsuszamlásokban és áradásokban.

2021. október 18., 06:40

Szerző:

Legalább 25 ember meghalt India délnyugati részén a heves esőzések keltette földcsuszamlásokban és áradásokban – közölte az MTI vasárnap.  

Kerala államban a mentők még mindig túlélők után kutatnak a sáros törmelékben, miközben a hadsereg légi úton segélyszállítmányokat szállított a térségbe. A tengerparti területen sok lakos teljesen el van vágva a külvilágtól, mivel a péntek óta tartó, egyre hevesebb esőzések megduzzasztották a folyókat és elárasztották az utakat.

Idukki körzetben eddig tizenegy, Kottajam körzetben pedig további 14 holttestet találtak, mindkét körzetet földcsuszamlások és áradások sújtották – közölték a tisztviselők. Több ezer embert evakuáltak és legalább száz segélytábort állítottak fel – számoltak be a hatóságok. A hadsereg, a haditengerészet és a légierő is részt vesz a mentőakcióban. A megkérdezett tisztviselők nem tudták megmondani, hány ember tűnt el.

A közösségi médián közzétett videofelvételeken az volt látható, hogy az ár buszokat és személygépkocsikat sodort el. A Daily Mail által közzétett videóban pedig egy ház összeomlása látható. „Egy nyolcemeletes épületet Indiában nem sokkal az összeomlása előtt evakuáltak, de több lakó holmija a romok alá került. A videón látható, hogy az épület lassan mozogni kezd, ahogy az alatta lévő talaj szép lassan megadja magát” – írja a Daily Mail

Az indiai meteorológiai szolgálat szerint az esőzések hétfőn várhatóan enyhülnek, de Észak-Indiában néhány államban, köztük a himalájai Uttarakhand és Himácsal Prades államokban nagyon heves esőzések várhatók az elkövetkező két-három napban. Három éve, 2018-ban közel 500 ember halt meg Keralában, ahol az elmúlt közel egy évszázad legsúlyosabb áradásai voltak.

 

(Kiemelt kép: Mentőmunkások tolnak egy felborult járművet, amely a sárban és a törmelékben rekedt egy földcsuszamlás helyszínén, amelyet állítólag a heves esőzések okoztak az indiai Kerala államban lévő Kokkayarban 2021. október 17-én. Fotó: AFP)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.