Horváth József: A kahovkai vízerőmű felrobbantása a háború fokozódását okozhatja

A biztonságpolitikai szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy egy elszabadult egység vagy egy olyan csapat hajtotta végre az akciót, amely tudatosan akarja eszkalálni a helyzetet.

2023. június 6., 16:23

Szerző:

Mindkét, az orosz és az ukrán félnek is lehetett oka a Nova Kahovka-i vízi erőmű gátjának felrobbantására a hirado.hu-nak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint, de Horváth József azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy elszabadult egység vagy egy olyan csapat hajtotta végre az akciót, amely tudatosan akarja eszkalálni a helyzetet. Az Alapjogokért Központ munkatársa arra is válaszolt, hogy az elmúlt napok ukrán támadásai már a nagy ellenoffenzíva első felvonását jelentik-e.

Ahogy arról beszámoltunk, találat érte a Nova Kahovka-i vízi erőmű gátját Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, a háborús felek pedig egymást vádolják az akció végrehajtásával.

 

(Kiemelt képünkön: a műholdfelvételen jól látható a dél-ukrajnai Nova Khakovka gát megsemmisült szakasza 2023. június 5-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgősen összehívt a Biztonsági Tanácsot 2023. június 6-án, miután robbanás történt a kahovkai vízerőmű gátjánál. Műholdkép ©2023 Maxar Technologies / AFP)