Van, aki hónapokig képes fertőzni koronavírussal a betegség után is

Egy férfi szervezetében 232 napig mérték a vírus jelenlétét.

2022. január 30., 14:44

Szerző:

A koronavírus az ajánlott karanténidőszaknál hosszabb ideig is aktív maradhat, derül ki egy tanulmányból. Brazil kutatók 38 koronavírusos beteget követtek nyomon, és azt állapították meg, hogy átlagosan egy hónapig tartott, amíg a diagnosztikai teszt negatív lett. Három betegnél a vírus több mint 70 napig kimutatható maradt.

Egy 38 éves férfinál, akinek 20 napig voltak enyhe covidos tünetei, 232 napig mérték a vírus jelenlétét a szervezetében.

Ha nem kapott volna folyamatos orvosi ellátást, nem tartotta volna be a szociális távolságtartást és nem viselt volna maszkot, akkor hét hónapig terjeszthette volna a vírust. 

A SARS-CoV-2 által okozott atipikus fertőzéses eset egy 38 brazil beteg bevonásával végzett vizsgálat része volt, amelyet 2020 áprilisa és novembere között heti rendszerességgel követtek nyomon, addig ameddig kétszer vagy háromszor egymás után nem produkáltak negatív tesztet.

„Az általunk nyomon követett 38 esetből két férfi és egy nő volt atipikus abban az értelemben, hogy szervezetükben több mint 70 napig folyamatosan kimutatták a vírust. Ezen eredmény alapján elmondható, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek körülbelül 8%-a képes lehet két hónapnál tovább terjeszteni a vírust anélkül, hogy a fertőzés végső szakaszában feltétlenül tüneteket mutatna”

– mondta Marielton dos Passos Cunha, a tanulmány vezető szerzője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Tegnap 17:26

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

2022. december 3., 14:53

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.