Hollandiában megverik a rendőröket

A hatóságok aggódnak a hivatalos személyek elleni növekvő agresszió miatt.

2022. április 26., 13:14

Szerző:

A holland rendőrség legfrissebb statisztikái szerint az országban tavaly megemelkedett a rendfenntartó szervekkel szembeni erőszakos cselekmények száma, főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetések miatt.

Az NLTimes hírportál kedden azt írta, hogy a hivatalos személy elleni gyilkossági kísérletről szóló bejelentések száma 2021-ben több mint kétszeresére nőtt Hollandiában, a hatóságok 15 esetről számoltak be. Múlt évben 108 esetet jegyeztek be rendőrök elleni gázolási kísérletről, míg 2020-ban csak 50-et. A letartóztatások során az erőszakos ellenszegülések száma 2433-ról mintegy 2700-ra nőtt.

A rendőrség szerint a járványügyi intézkedések elleni tüntetések jó alkalmat szolgáltattak azok számára, akik kifejezetten azért vettek részt a demonstrációkon, hogy erőszakosan lépjenek fel a rendfenntartó hatóságokkal szemben.

A DutchNews hírportál arról számolt be, hogy megnőtt a családon belüli erőszakos esetekben beavatkozó rendőrök elleni agresszív cselekmények száma is. Peije de Meij rendőrségi szóvivő a hírportálnak elmondta: a hatóságok aggódnak a hivatalos személyek elleni növekvő agresszió miatt.

„Vannak bizonyos társadalmi csoportok, akik már nem fogadják el a hivatalos személyek tekintélyét. Fontos lenne, hogy a politikusok felhívják arra a figyelmet, hogy a rendőrök elleni erőszak elfogadhatatlan”

– jelentette ki.

(A videófelvételről készült képen tüzet gyújtottak a tiltakozók a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Rotterdam belvárosában 2021. november 20-án. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, tűzijátékokat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a rendőröket, tűzoltókat. Az összecsapások során hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől, és húsz embert őrizetbe vettek. MTI/AP/Media TV Rotterdam)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

2022. június 26., 08:22

Emmanuel Macron francia államfő megbízta eddigi miniszterelnökét, Élisabeth Borne-t, hogy július elejére alakítson egy új cselekvő kormányt az elnöki koalíción kívüli pártok bevonásával.