Elítélték a holland szélsőjobboldali vezető meggyilkolására buzdító pakisztáni krikettezőt

Kalid Latif krikettjátékos korábban pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki megöli az iszlamofób és bevándorlásellenes Geert Wilders holland pártvezért. Távollétében ítélték el.

2023. szeptember 11., 19:21

Szerző:

Egy hágai bíróság 12 év börtönbüntetésre ítélt távollétében egy pakisztáni volt hivatásos krikettjátékost, aki pénzjutalmat ajánlott fel Geert Wilders bevándorlás- és iszlámellenes holland parlamenti képviselő megöléséért - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland napilap hétfőn.

A beszámoló szerint a 37 éves pakisztáni férfi, Kalid Latif 2018-ban tett közzé az interneten egy videót, amelyben körülbelül 21 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 8 millió forint) ajánlott fel annak, aki megöli a holland parlamenti képviselőt.

Latif azt követően írt ki jutalmat Wilders megöléséért, hogy a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője karikatúrapályázatot hirdetett meg Mohamed prófétáról. A pályázat zavargásokhoz és tiltakozásokhoz vezetett több muszlim országban, különösen Pakisztánban és Afganisztánban. Volt, ahol a tüntetők holland zászlókat és Wilders fotóit égették el. A politikus végül elállt a verseny megtartásától.

Az illetékes holland bíróság hétfőn kihirdetett ítélete szerint a pakisztáni férfi mindenekelőtt Wilders magánéletét sértette meg a politikus megölésére való felbujtással. A vérdíj kitűzésével a gyanúsított „olajat öntött a tűzre” azáltal, hogy gyilkosságra buzdította az embereket. Latif tettei „a holland demokratikus alkotmányos állam megsértését jelentik” – mondta ki a bíróság. A videón szereplő kijelentések fenyegetést jelentenek és gyűlöletet szítottak egy holland parlamenti képviselő ellen. Megnehezítették a választott képviselő számára, hogy ellássa alapvető feladatait Hollandiában - húzták alá.

„A felhívás azt a veszélyt hordozta magában, hogy elfogadhatatlan módon korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, és a politikusok többé nem láthatják el szabadon feladataikat” – fogalmaztak, majd hozzátették: az ítélettel a bíróság példát is kíván mutatni. Nemcsak a gyanúsított, hanem mások számára is világosnak kell lennie, hogy az ilyen bűncselekmények nagyon súlyos büntetést vonhatnak maguk után.

A hírportál közölte, ez az első alkalom, hogy egy holland bíróság egy külföldit távollétében ítélt el egy holland politikus megfenyegetése miatt.
Khalid Latif nem jelent meg a tárgyaláson, és ügyvéd sem képviselte. A férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik. Hollandia nem kötött kiadatási szerződést Pakisztánnal - jegyzeték meg.

Geert Wilders, aki az ítélet kihirdetésekor jelen volt a tárgyalóteremben, az X közösségi oldalon azt írta: „Mark Rutte miniszterelnöknek és Dilan Yesilgoz igazságügyi miniszternek erős nyomást kell gyakorolnia a pakisztáni hatóságokra, hogy együttműködjenek a most elítélt bűnöző letartóztatásában és kiadatásában. Ellenkező esetben - az elítélt - továbbra is elkerüli a büntetést”.

Wilders ellen több alkalommal indult per gyűlöletbeszéd, kisebbségek elleni uszítás és diszkrimináció vádjával. Az illetékes bíróságok szerint a képviselő tudatosan és megfontoltan tett kirekesztő megjegyzéseket és szándékosan sértette meg a Hollandiában élő bevándorló hátterű kisebbségi közösségek tagjait.