Hogyan lesz valakiből tömeggyilkos?

Az utóbbi időben szinte hetente történnek sok halálos áldozattal járó lövöldözések az Egyesült Államokban. Az ép ésszel felfoghatatlan tetteket elkövető gyilkosok azonban nagyon is jól behatárolható minták szerint cselekszenek.

2022. július 25., 12:42

Szerző:

Kultúrsokk az, amikor húsz évesen az Egyesült Államokba érkezve nem vásárolhatod meg a négy százalék alkoholtartalmú sört, de bátran ajánlgatják neked a fegyvereket megvásárlásra. És miközben a fegyvertartási szabályok lényeges szigorítása az azt övező ideológiai viták miatt aligha fog a közeljövőben bekövetkezni, addig szakemberek megpróbálják egyebek között a tettesek motivációinak jobb megismerésével megakadályozni az ilyen tömeggyilkosságokat.

James Densley szociológus és Jillian Peterson pszichológus egy nonprofit, pártoktól független kutatóközpontot hozott létre, amely az erőszak megelőzésével és az abba való beavatkozással foglalkozik. A szervezet a The Violence Project, azaz Erőszak Projekt nevet viseli, és leginkább a tömeges erőszak elkövetőinek életében és mentális állapotában próbál hasonlóságokat találni. Azokat az eseteket listázták 1966-tól 2019-ig, ahol minimum négy halálos áldozattal járt a vérengzés. A 171 eset alapján öt csoportot hoztak létre. 

Az első csoportot K-12 iskolai lövöldözők névre keresztelték. A K-12 egy amerikai kifejezés, ami összefoglalja az óvodától az érettségiig terjedő éveket. Erre jellemző, hogy fehér férfi az elkövető, aki már rendelkezik valamilyen traumával. Általában az iskola tanulója, vagy volt diákja, és van előzetes tapasztalata fegyverekkel (régebb óta érdekelték őt a fegyverek, vagy a családban előfordult olyan személy, akinek több is volt). Ami viszont igazán érdekes, hogy az ebbe a csoportba tartozók 87 százaléka előre közölte a szándékát a környezetével, ami felfogható egyfajta utolsó segélykiáltásnak is, ám ez az üzenet valamiért nem ért célba.

A teljes cikket a 168 Óra hetilap 2022. július 21-én megjelent lapszámában olvashatja.

(Fotó: Chandan Khanna/AFP)