Hírügynökségeknek otthont adó toronyházat ért izraeli légicsapás Gázában

A Hamász irodáit vették célba az izraeli katonák, de az épületben működött több médium is, így az AP és az al-Dzsazíra is.

2021. május 15., 18:33

Szerző:

Romba döntött egy izraeli légicsapás a Gázai övezetben szombat délután egy 12 emeletes épületet, amely több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak is otthont adott – számolt be az Euronews.

A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk” – kommentálták.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt. Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyház bombázásával az iszlamista Hamász katonai hírszerzését vették célba. „Az épületben civil médiumok irodái működtek, de ezek mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel” – közölték.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és Tel-Aviv úgy készüljön, hogy „a Föld is beleremeg majd” a palesztinok válaszába. Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, a csapásban két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Mahmud Hams) 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.