Hihetetlen, mire jött rá az ENSZ-főtitkár a háborúval kapcsolatban

Azt mondta, el kell kerülni a háborús válság mélyülését.

2022. november 16., 09:03

Szerző:

António Guterres ENSZ-főtitkárt mély aggodalommal töltik el a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló beszámolók, és reméli, hogy alapos vizsgálatot folytatnak le az ügyben – hangsúlyozta keddi közleményében a világszervezet helyettes szóvivője, Farhan Haq, aki azt mondta, a főtitkár szerint kulcsfontosságú, hogy elkerüljék az orosz-ukrán háború keltette feszültség további éleződését.

 

Biden szerint nem az oroszok voltak

Joe Biden amerikai elnök közben Indonéziában azt mondta, nem valószínű, hogy a rakétát Oroszországból indították el. Hozzátette, hogy egyértelműen csak úgy tud állást foglalni a kérdésben, ha a vizsgálatok befejeződnek.

Biden kezdeményezésére a G20 csoport csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők közül az európaiak, valamint a japán és a kanadai miniszterelnök külön egyeztetést folytatott a témáról. Ezt követően közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy minden támogatást megadnak a lengyel hatóságoknak a vizsgálathoz, és szoros kapcsolatban maradnak annak érdekében, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Egyúttal elítélték az orosz haderő „keddi barbár rakétatámadásait ukrán városok és civil infrastrukturális célpontok ellen”, és ismét teljes támogatásukról biztosították az ukrán népet az orosz agresszióval szemben.

Japán együttműködik a NATO-val

Kisida Fumio japán miniszterelnök a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy országa kész kiterjeszteni együttműködését a NATO-val és a legfejlettebb iparú országokat tömörítő G7 csoporton belüli szövetségeseivel, mert nagyon aggasztónak tartja a legújabb háborús fejlemények hatását a teljes nemzetközi biztonságra.

Mint ismert, Lengyelországban az ukrán határhoz közeli Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva.

 

(Címoldali képünkön Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára. Fotó: ANWAR AMRO / AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.