Hiba lenne a WHO szerint, ha korlátlanul lehetne utazni Európában

A WHO szerint az európai országoknak nem kéne elkövetniük azt a hibát, amit tavaly nyáron, amikor a növekvő országok közötti mobilitás elindította a második hullámot.

2021. május 21., 14:34

Szerző:

A vakcinák hatékonynak bizonyulnak a jelenlegi vírusvariánsokkal szemben, de a javulás az Európai kontinensen nagyon törékeny, és a nemzetközi utazásokat mellőzni kellene annak érdekében, hogy a vírus tovább terjedjen – mondta a WHO tisztviselője a Guardiannek.

A vírus esetszámai az egész kontinensen jelentősen csökkentek, de vannak országok, ahol továbbra is magasak, miközben a lakosság nagyjából 23%-a kapott csak első oltást. Az indiai vírusvariáns már 27 európai országban megjelent, és a WHO emlékeztet, hogy ugyan még nem tudunk sokat erről a mutánsról, de az valószínű, hogy egy gyors terjedésű vírusról van szó.

A szervezet szerint a vakcinákra egyedül nem támaszkodhatunk egyelőre, azok nem tudják helyettesíteni a távolságtartási és maszkviselési szabályokat, ezért az európai döntéshozóknak el kéne gondolkodniuk a nemzetközi utazások korlátozásán, mert az eddigi variánsok is így jutottak el országról országra. A WHO tisztviselője kiemelte, hogy a tavalyi második hullámot is a nyári utazások indították el.

(Kiemelt kép: Utasok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2020. április 21-én. Fotó: Anadolu/AFP | Kurucz Arpad)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.