Hiánytól tartva Kirgizisztán felfüggesztette a cukor exportját

Kirgiz sajtóinformációk arról szólnak hogy mióta Oroszország leállította cukorexportját, fenntarthatatlanná vált a helyzet.

2022. június 1., 20:40

Szerző:

Kirgizisztán szerdán megtiltotta a cukor exportját a következő hat hónapra, követve Kazahsztán példáját. A két közép-ázsiai ország a mezőgazdasági világválság miatt hiánytól és az árak elszabadulásától tart.

Az Ukrajna elleni háború február végi kezdete óta jelentősen megemelkedett a két volt szovjet köztársaságban a cukor ára,

főleg azóta, amióta a nagy exportőr Oroszország leállította a szállításokat.

Az árak végül stabilizálódtak, de Kazahsztán a múlt hónapban fél évre betiltotta a cukorexportot, miután több térségből hiányt jelentettek.

Szerdán Kirgizisztán hasonló intézkedést hozott, hogy „korlátozza a tömeges cukorexport lehetőségét”, és így „szavatolja az élelmiszerbiztonságot és visszaszorítsa az árakat” – áll a kormány közleményében.

Kirgiz médiajelentések szerint Kazahsztánban az elmúlt napokban jelentősen megnőttek a cukoreladások.

A két szomszédos ország nettó cukorimportőr, hagyományosan Oroszországból és más országokból fedezik a szükségleteiket.

Az ukrajnai háború okozta zavarok súlyosan kihatottak az élelmiszeripari világpiacra, a háború egyebek mellett az üzemanyag- és szállítmányozás árának emelkedését is kiváltotta. Számos ország döntött az áruexport korlátozása, illetve a hazai piaci árak rögzítése mellett – jelentette az AFP francia hírügynökség.

India, a világ második legnagyobb cukortermelő országa a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza az exportot a készletek védelme érdekében.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance)