Hetven embert mentettek ki a Földközi-tengerből

Mintegy hetven menekültet vett fedélzetére vasárnap a Földközi-tengeren az SOS Mediterranée franciaországi székhelyű szervezet hajója, az Ocean Viking.

2022. április 24., 19:18

Szerző:

A civilszervezet tájékoztatása szerint az embereket egy léket kapott gumicsónakról vették fel. Az Európába tartó menedékkérők között felnőtt kísérő nélküli tizenhét kiskorú is volt.

Az SOS Mediterranée elmondása szerint az emberek fedélzetre vétele közben a líbiai parti őrség egyik hajója közelített az Ocean Viking felé, ami pánikot keltett a migránsok körében.

Az EU évek óta támogatja a líbiai parti őrség kiképzését, hogy hatékonyabban tudják feltartóztatni az Európa felé elinduló bevándorlókat, akiket aztán líbiai táborokba szállítanak vissza. Civilszervezetek azonban bírálják e gyakorlatot, mondván, hogy a menekülteket erőszak fenyegeti a polgárháborús észak-afrikai országban.

Az Ocean Viking mellett jelenleg a német Sea-Eye 4 és az Orvosok Határok Nélkül hajója, a Geo Barents van bevetésen a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Utóbbi szombaton közölte, hogy mintegy száz menekültet vett fel Észak-Afrika partjai előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Európába igyekvő illegális bevándorló érkezik a dél-spanyolországi Cádiz tartományban fekvő Algeciras kikötőjébe 2021. szeptember 15-én. Egy spanyol tegeri mentőhajó 36 menekültet vett fedélzetére a Földközi-tengeren. MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.