Hétszázezer oltás után két vérrögösödéses eset Ausztráliában

Egyik páciens sem halt meg. 

2021. április 13., 08:55

Szerző:

Az egyik beteg egy 40-es éveiben járó nő, állapota stabil. A másik egy 44 éves férfi, aki március 22-én kapta az oltást. A kapcsolatot a vérrögösödés és az oltás között csupán valószínűsítik, az okozati összefüggés nem bizonyított. Mivel Ausztráliában eddig 700 ezer embert oltottak be március eleje óta AstraZenecával, mindössze 1 a 350 ezerhez a valószínűsége annak, hogy valakinél az oltás után vérrögképződés alakul ki. A valószínűség Nagy-Britanniában egy a negyedmillióhoz.

Mindennek ellenére múlt héten Ausztrália is úgy döntött, hogy a továbbiakban csak a 70 évesnél idősebbeket fogják beoltani a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával. Közben az ausztrálok napokkal ezelőtt azt ígérték, hogy a koronavírus-járvány sikeres kezelésének eredményeképpen április 19-től karanténmentes utazás indul Új-Zéland és Ausztrália között. 

(Kiemelt kép: Koronavírus elleni vakcinára várakoznak emberek a melbourne-i Királyi Kiállítási Épületben kialakított oltóközpontban 2021. március 22-én. Fotó: MTI/EPA-AAP | James Ross)