Hét éves csúcsra emelkedtek az olajárak

Egy szakértő nem éppen pozitív jövendöléssel állt elő. 

2022. január 18., 21:07

Szerző:

Az olajárak kedden 2014 óta a legmagasabb szintre emelkedtek. Ennek oka, hogy a közel-keleti támadásokat követő esetleges ellátási zavarok tovább növelték az amúgy is szűkös ellátási kilátásokat – közölte kedden a Reuters.

Az ellátási aggodalmak a héten fokozódtak, miután a jemeni Houthi-csoport megtámadta az Egyesült Arab Emírségeket, ami az Iránnal szövetséges csoport és a Szaúd-Arábia vezette koalíció közötti ellenségeskedések kiélesedését eredményezte.

„Az Egyesült Arab Emírségek olajipari létesítményeinek károsodása önmagában nem jelentős, de felveti a kérdést, hogy 2022-ben még több ellátási zavar következhet be a régióban”

– mondta Louise Dickson, a Rystad Energy vezető olajpiaci elemzője. „A támadások következtében – azon felül, hogy növelik a geopolitikai kockázatot a régióban – előfordulhat, hogy az iráni-USA nukleáris megállapodás belátható időre lekerül az asztalról, ami azt is jelenti, hogy az iráni olajhordók kikerülnek a piacról, ezzel növelve a máshonnan származó hasonló minőségű nyersolaj iránti keresletet” – tette hozzá Dickson.

(Kiemelt kép: Egy képen az ADNOC olajipari óriáscég  Abu-Dzabiban 2022. január 17-én. Fotó: AFP)