37 éve eltűnt ember maradványait találták meg a Svájci-Alpokban

Évtizedek óta kerestek egy hegymászót. A maradványait találták meg.

2023. július 31., 11:49

Szerző:

37 éve eltűnt német hegymászó holttestére bukkantak egy olvadó gleccserben a Svájci-Alpokban – írja a Live Science. Július 12-én a hegymászók a svájci Zermatttól délre fekvő Theodul-gleccseren túrabakancsot, majd emberi maradványokat fedeztek fel a kiolvadt jégből. A maradványokat a közeli Sion város Valais Kórházának igazságügyi orvostani osztályára küldték, és a DNS-elemzés megerősítette, hogy ahhoz a német hegymászóhoz tartoznak, aki 1986-ban tűnt el a hegyen. A rendőrség közleménye szerint a globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek egyre gyakrabban fednek fel olyan embereket, akiknek évtizedekkel ezelőtt veszett nyoma – írja a 24.hu

Az olvadó gleccserek a részégesznek kezdveznek, 2017-ben például egy több mint 5000 éves fejszére bukkantak az Alpok svájci részén, 2022-ben pedig évszázados múmiák maradványait hozta felszínre a a dél-svájci Saleine-gleccser visszahúzódása.

(Kiemelt képünkön: a Mont-Blanc hegység és a l'aiguille du Midi látképe látható a francia Alpokban. Fotó: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)