Havanna-szindróma: vizsgálják a rejtélyes módon megbetegedő bécsi diplomaták ügyét

Az amerikai külügyi szóvivő hétfőn jelentette be, hogy nem hunynak szemet az eset felett.

2021. július 20., 09:30

Szerző:

Múlt hét pénteken számoltak be amerikai tisztségviselők arról, hogy egyelőre ismeretlen okokból több akkreditált diplomata és kormányzati alkalmazott is megbetegedett Bécsben. A tisztázatlan eredetű panaszok Joe Biden amerikai elnök beiktatása után jelentkeztek. A betegségek hasonlóak, mint amilyeneket a havannai amerikai nagykövetség 20 munkatársánál észleltek még 2016-ban és 2017-ben. A Fehér Ház szóvivője szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a megbetegedések mögött támadás vagy egyéb okok állnak.

A gyanú szerint a támadást mikro- vagy rádióhullámokkal követhették el, esetlegesen növényvédő szerekkel. A megbetegedett diplomaták fejfájásra és szédülésre panaszkodtak, betegségük leginkább az agyrázkódáshoz hasonlítható. Sokan akár több hónapos kezelésre is szorulnak az eset miatt. A külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a CIA is alaposan kifogja vizsgálni a megbetegedések körülményeit.

Bécs jelenleg, a háttérben egymással versengő hírszerző szolgálatok egyik műveleti központja. Az osztrák fővárosban tárgyalják közvetítőkön keresztül az iráni atomprogramot is. A bécsi diplomaták megbetegedéséről először a New Yorker magazin számolt be a sajtóban.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: View of the United States Embassy in Havana on May 20, 2021. The United States Embassy in Havana began Wednesday a process of interviews with Cuban baseball players who will attend the Tokyo Olympic Games qualifier tournament to be held in Florida between May 31st and June 5th. YAMIL LAGE / AFP)