Egy konferencia miatt állítja vissza a határellenőrzést Szlovákia

Szlovákia valamennyi szomszédos országával közös határán felújítják az ellenőrzéseket május 24-től június 8-ig. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ellenőrzéseket az aktuális fenyegetések alapján határozzák meg, és érvényességüket a szükséges időre korlátozzák.

2023. május 23., 11:55

Szerző:

Bár ideiglenesen, de visszaállítja az ellenőrzést Szlovákia Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal közös közúti határain a Globsec 2023 biztonságpolitikai konferencia miatt.

Az illetékesek azt tanácsolják az országba belépőknek, hogy számoljanak az ellenőrzéssel, és készítsék elő az utazási dokumentumaikat. Az európai uniós tagországok állampolgárainak elegendő a személyazonossági igazolványuk bemutatása. Más országok állampolgárai útlevéllel vagy egyéb, Szlovákia területén tartózkodásra jogosító dokumentummal, például tartózkodási engedéllyel vagy vízummal léphetik át az országhatárt.

A Globsec 2023 nemzetközi biztonsági konferenciát május 29-e és 31-e között rendezik. Az eseményen a világ vezető politikusai, közéleti személyiségei és elemzőközpontok munkatársai adnak egymásnak találkozót a szlovák fővárosban – közli az infostart.hu a szlovák tárca tájékoztatása alapján.

A pozsonyi tanácskozás a davosi és a müncheni után a harmadik legfontosabb ilyen jellegű kezdeményezés, globálisan is jegyzik a hasonló szakmai találkozók sorában.

A találkozón tavaly részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig videóhívás segítségével kapott szót a fórumon.

(Kiemelt kép: szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. Fotó: MTI/Komka Péter)