Hatalmas lánggal ég a párizsi Notre-Dame katedrális, összeomlott a központi torony - Videó

2019. április 15., 19:48

Szerző:

Lángol a Notre-Dame Székesegyház Párizsban - írta szemtanúk beszámolója valamint a helyi tűzoltók közlései után a brit The Telegraph, amit az Index szemlézett. Az első fotók és videók alapján a katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet.

Az eddigi információk szerint a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami, több francia hírforrás is kizárta a szándékos gyújtogatást.

Az alábbi videón már azt látható, ahogy a lángoló központi torony beszakad:

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. Az épület állapota minden bizonnyal a légszennyezés következményeként kezdett romlani. A BBC korábban forgatott a felújítást sürgető Michel Picot-val, aki többek között megmutatta azokat az elemeket is, amelyeket fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakadnak a járókelőkre.

Az AP hírügynökségre hivatkozva azt írja a Figaro, hogy a tűzoltók egyelőre nem biztosak benne, hogy meg tudják állítani a tűz terjedését. A BFM TV-nek a helyszínen a tűzoltók egyik parancsnoka azt mondta, hogy a következő másfél óra kulcsfontosságú lesz.

Notre Dame Notre Dame
Fotó: IAN LANGSDON

A rendőrség a környéket kiürítette, több, mint ezer embert evakuáltak, és mindenkit arra kért, hogy kerüljék a mentés ideje alatt a környéket. 

A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. 

Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter.

Emmanuel Grégoire alpolgármester szerint kolosszális kár érte a katedrálist, miután beszakadt a csúcsa. Mostantól egy különleges alakulat dolgozik azon, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudjunk menteni. Elsődlegesen a környék lezárásáról kellett gondoskodniuk, hogy egy esetleges beomlás esetén ne érje az érdeklődőket baleset.

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban most a helyszínre tart. Az elnök első nyilatkozatában szörnyűségnek nevezte az esetet. Később a Twitterén a következőket írta:

„Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet felkavarva. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket.”

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.