Hatalmas korrupciós botrány – Tizenkét év börtönt kértek a volt elnökre

Tizenkét év börtön és a közhivataltól való teljes eltiltás kiszabását kérte az ügyészség helyi idő szerint hétfőn Argentínában Cristina Fernándezre, aki 2019 óta az ország alelnöke, és 2007-től 2015-ig államfő is volt.

2022. augusztus 23., 08:28

Szerző:

Hatalmas korrupciós botrány rázza meg az Argentin közéletet, amelynek során 12 év börtönt kért az ügyészség az ország hivatalban lévő alelnökére, aki korábban az államfői posztot is betöltötte. 

„Ez a legnagyobb korrupciós bűntény, amely valaha történt az országban”

– jelentette ki záróbeszédében a bíróságon Diego Luciani ügyész. A vádhatóság szerint Fernández 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést. Luciani szerint a bíróságnak kell eldönteni, hogy Argentínában az igazság vagy a korrupció győzedelmeskedik. 

Korrupciós botrány vagy politikai leszámolás?

Az alelnök szerint a vádpontokból semmi nem igaz, ennek ellenére szerinte a bírák már „meg is írták és szignálták is” az ítéletet. A volt elnök úgy véli, hogy az eljárás célja az, hogy kiszorítsák a közéletből. Cristina Fernández támogatói szerint politikai indíttatású eljárásról van szó. Az alelnök mellett az elnöki hivatal is kiállt, amely szerint Fernándezt „üldözi a bíróság és a média”. Alberto Fernández jelenlegi elnök a közösségi médiában szolidaritását fejezte ki alelnökének. 

A 69 éves Cristina Fernández az első a korábbi argentin elnökök közül, akire büntetés kiszabását kéri az ügyészség. Az ügynek 12 további vádlottja is van, köztük Lazaro Baez, aki a közbeszerzések nyertese volt, valamint Julio De Vido, aki miniszterként akkoriban a közberuházásokat felügyelte.

(Rohamrendőrök választják szét Cristina Fernandez de Kirchner argentin alelnök támogatóit (r) és ellenzőit 2022. augusztus 22-én Buenos Aires-ben, miután egy ügyész azt kérte, hogy ítéljék 12 év börtönre és zárják el a közhivataloktól, mert két elnöki ciklusa alatt állítólag korrupciót követett el. Fotó: Juan MABROMATA / AFP)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).