Különös jelenséget tapasztaltak az Egyesült Államokban, amit 40 éve nem

Az Egyesült Államok gazdasága több mint negyven év után megrázta magát, idén először növekedik jobban, mint a kínai ipar. 

2022. május 23., 09:37

Szerző:

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) több mint negyven év után az idén először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn Tokióban, amikor Fumio Kishida japán miniszterelnökkel tartott közös tokiói sajtótájékoztatót.

„Az Egyesült Államok GDP-je 40 év után először fog gyorsabban nőni, mint Kínáé. Ez azt jelenti, hogy nincs problémánk? Természetesen ugyanazok a problémáink vannak, mint a világ többi országának, de a gondok következményei nem olyan súlyosak, mint a világ más részein”

– mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy elkerülhetetlen-e a recesszió az Egyesült Államokban, és az amerikaiaknak fel kell-e készülniük rá.  A Bloomberg Economics múlt héten megjelent előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal, Kínáé szerényebben, 2 százalékkal nő. Amennyiben beigazolódik az előrejelzés, az amerikai gazdaság bővülése először körözi le Kínáét 1976 óta.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Fehér Házban, 2021. július 19-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.