Három repülőgéppel utazott a miniszterelnöki delegáció Kairóba

Három honvédségi repülő kellett ahhoz, hogy a magyar delegáció megérkezzen Kairóba.

2023. február 28., 17:00

Szerző:

A honvédségi flottából három repülőgépet is igénybe vett a kormány Orbán Viktor egyiptomi hivatalos útjára a népes magyar delegáció szállításához. A miniszterelnök hétfőn este érkezett látogatásra Kairóba, ahol kedden többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfővel tárgyal – írja a 24.hu.

A delegáció szállításához hétfőn Budapestről Kairóba repült a honvédség mindkét Airbus A319-es gépe, amelyek egyenként legalább 140 fő befogadására alkalmasak. A harmadik repülővel Szijjártó Péter érkezett.

A külügyminiszter a honvédség 606-os jelű Falconjával hétfőn addigra már 7200 kilométeres repülési útvonalat teljesített, melyet a közösségi oldalán is bemutatott:

Szijjártó hétfőn hajnalban indult Törökországba a 605-ös Airbusszal, hogy elkísérje a földrengés túlélőinek szánt segélycsomagokat, majd sajtótájékoztatót tartott a török külügyminiszterrel. Az Airbus a kirakodás után visszament Budapestre, hogy felvehesse a kairói delegációt, Szijjártó pedig a párhuzamosan Törökországba küldött Falconnal repült tovább Stockholmba. A svéd fővárosban azonban csak néhány órát maradt, kora délután már újra a fedélzeten volt, és ismét délnek indult, Egyiptom felé, hogy kedden délelőtt a hivatalos miniszterelnöki látogatáson is részt vehessen.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.