Hajnali földrengéssorozat – Tovább emlekedik az áldozatok száma

Legkevesebb 195 halálos áldozata és 440 sérültje van a hétfő hajnali földrengésnek Törökországban és Szíriában a helyi hatóságok jelentései szerint.

2023. február 6., 08:30

Szerző:

Törökországban 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 99 ember vesztette életét, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek. 

A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségú földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson és Libanonban is érezhető volt.

„Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót”

– mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek.

„Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben”

– tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből. 

Szíriában Aleppóból és Hamából érkeztek hírek öszedőlt épületekről. 

„Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk”

– mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. 

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban. 

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. „Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral” – írta a közösségi oldalon.

„Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van” – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter. 

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak. 

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

„A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk” – tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

(Kiemelt képünk: Összedőlt épület a törökországi Adanában, 2023. február 6-án. 7,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn kora reggel a törökországi Kahramanmaras déli tartományt - közölte a törökországi katasztrófa- és vészhelyzet-kezelő hatóság (AFAD). Ezt követte egy 6,4-es erősségű rengés, amely a délkeleti Gaziantep tartományt sújtotta. Egy harmadik, 6,5-es erősségű földrengés szintén Gaziantep tartományt érte. Fotó: Bekir Omer Fansa/Anadolu Agency/AFP.)

 

 

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.