Senki sem tud olyan lelkesedéssel beszámolni az ellenség megsemmisítéséről, mint az oroszok

Az Azov új főhadiszállása és külföldi zsoldosok megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő.

2022. június 17., 16:12

Szerző:

Az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán megsemmisítették az újjászervezett Azov ukrán "nacionalista alakulat" főhadiszállását és a háború kezdete óta csaknem kétezer külföldi zsoldost likvidáltak – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, orosz védelmi minisztérium szóvivője

Konasenkov szerint föld-levegő precíziós rakéták a Harkiv megyei Piszokhin közelében rombolták le az Azov főhadiszállását, valamint eltaláltak 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, tíz lőállásban lévő tüzérségi és aknavetős üteget – köztük hat Grad rakétavetőüteget –, valamint két rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt. A harcászati légierő 58 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott, aminek következtében a „Donyecki Népköztársaságban” Kraszna Hora és Artemivszk térségében több mint 200 „nacionalista” életét vesztette, egy Buk-M1 és egy Osza-AKM föld-levegő rakétarendszer indítóállása vált működésképtelenné, a „Luhanszki Népköztársaságban” lévő Liszicsansk közelében pedig egy lőszerraktár, 10 harckocsi és más páncélozott harcjármű, hat tüzérségi löveg, valamint négy rakétasorozatvető és kilenc speciális katonai jármű megsemmisült.

Az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, 15 drónt - köztük egy Bajraktar-TB2 típusút -, egy Tocska-U és nyolc Uragan rakétát. A rakéta- és tüzérségi erők eltaláltak 203 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint 38 tüzérségi lőállást, aminek következtében több mint 350 "nacionalista" életét vesztette, továbbá üzemképtelenné vált egy drónvezérlő központ a Mikolajiv megyei Ukrajinka falunál, továbbá nyolc harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, három BM-21 Grad rakétavető, három tábori tüzérségi ágyú és 11 speciális katonai jármű.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 205 repülőgépet, 131 helikoptert, 1233 drónt, 342 légvédelmi rakétarendszert, 3587 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 539 rakétasorozatvetőt, 2013 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3658 különleges katonai járművet veszítettek.

Konasenkov hazugságnak nevezte az ukrán bejelentést, miszerint közel húszezer külföldi harcol Kijev oldalán. Azt mondta, hogy az orosz nyilvántartások szerint, amelyek nemcsak a zsoldosokat, de a kiképzőket és a szerelőket is nyilvántartják, a háború kezdete óta 64 országból 6956 zsoldos és fegyverszakértő érkezett Ukrajnába, akik közül 1956-ot már semlegesítettek, 1779 pedig távozott az országból.

Mint állította, jelenleg 3321 olyan „zsoldos” van Ukrajnában, akit még nem fogtak el, vagy nem szökött el az országból. A tábornok szerint a napi tömeges ember- és eszközveszteségek közepette a külföldi zsoldosok Ukrajnába áramlása nemcsak hogy csökkent, hanem egyenesen megfordult.

(Kiemelt képünk: Füst száll fel Szeverodonyeck városában az ukrán és orosz csapatok közötti heves harcok során a kelet-ukrajnai Donbász régióban 2022. május 30-án, az ukrajnai orosz invázió 96. napján. ARIS MESSINIS / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.