Képeken az orosz–ukrán háború első két éve

Két éve ezen a napon Oroszország totális háborút indított Ukrajna ellen, A veszteségek mindkét oldalon jelentősek, azonban egyelőre semmi jele annak, hogy a háború végéhez közeledne. 

2024. február 24., 14:42

Szerző:

A háború második évfordulója van ma, február 24-én. Oroszország ukrajnai inváziójának becslések szerint 100000 ukrán katona és több mint 10500 civil esett áldozatul – írja az Euronews. Számos európai országban tartanak megemlékezéseket, sok helyen tüntetéssel tiltakoznak a háború ellen. 

A  magyar kormány a háború több százezer áldozatára hívta fel a figyelmet

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett, hogy két éve kezdődött a háború, amikor a szomszédos és magyar kisebbség lakta Ukrajnát megtámadták az oroszok. „Két év, több százezezer kioltott élet, menekülők és szétszakított családok milliói, családok ezreinek szenvedése, pusztulása, gyermekeikkel menekülő anyák, kiszolgáltatott idősek és betegek, a frontra induló férfiak és fiatal fiúk szívszorító képeit láthatjuk minden nap”– sorolta a kormányszóvivő filmbejátszásokkal illusztrált videójában. Hozzátette, hogy minden egyes nappal egyre több a halott, a sebesült, az áldozat mindkét oldalon, és egyre nagyobb a pusztítás, valamint a fájdalom. Szólt arról is, hogy Magyarország az első perctől megnyitotta a kapukat a háború elől menekülők előtt, és az egész ország egy emberként mozdult meg, hogy segítsen – adományokkal, munkával – a menekülőkön. 

Ukrainian flags over the graves of the fallen soldiers in Kharki
Légi felvételen az orosz csapatok és az ukrán erők között zajló harcok során elesett katonák több ezer sírja felett lobognak ukrán zászlók egy helyi temetőben, miközben 2024. február 24-én az orosz-ukrán háború második évfordulóját ünneplik az ukrajnai Harkivban 2024. február 17-én. Narciso Contreras / Anadolu Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP

 „Most is kiderült, hogy mi, magyarok mindig összefogunk, és Magyarország segít, ha baj van”– fogalmazott Szentkirályi Alexandra. A szóvivő szerint ma is több mint ötezer, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik a kormány. „A magyar kormány a kezdettől a békéért és a tűzszünetért emeli fel a szavát, és azért, hogy ne elhúzzuk, hanem zárjuk le a háborút. Mi hangos békepártiak vagyunk, mert ez a háború csak szenvedést és halált hoz” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. „Kívánom, a magyar emberek elsöprő többségével együtt, hogy álljon helyre a béke, és legyenek olyan vezetői Európának is, akik a béke megteremtésében segítenek” – zárta szavait a kormányszóvivő.

Az orosz-ukrán háború második évfordulóján Kijevbe látogatott az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen látogatásának célja, hogy kifejezze az unió töretlen kiállását Ukrajna mellett. Az Európai Bizottság elnöke mellett, a belga miniszterelnök, Alexander De Croó és az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni is az ukrán fővárosban tesz látogatást február 24-én. Az ukrán fővárosban tartott találkozóra Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt is várják.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár videóüzenetben erősítette meg a szervezet szándékát Ukrajna felvételére, az Ukrajna elleni orosz háború megindításának második évfordulója alkalmából. „Ukrajna csatlakozni fog a NATO kötelékéhez. Nem az a kérdés, hogy tag lesz-e, hanem az, hogy mikor” – jelentette ki. „Vlagyimir Putyin orosz elnök azért indított háborút, hogy bezárja a kaput a NATO előtt, "megtagadva ezzel Ukrajnától a jogot, hogy saját maga válassza meg saját útját. Ezzel azonban éppen az ellenkezőjét érte el” –mondta a NATO főtitkára. Az Európai Unió az orosz invázió második évfordulójával egy időben hagyta jóvá a Moszkva elleni tizenharmadik szankciócsomagot, ami az eddigi legnagyobb intézkedéscsomag.

(Kiemelt képünkön: Olekszandr atya fényképet mutat a Kijev közelében fekvő Gosztomel városában lévő házáról, amelyet súlyosan érintettek a folyamatban lévő támadások, az orosz és ukrán háború második éve előtt Kijevben. Fotó: Gian Marco Benedetto / Anadolu/AFP)