Ha Orbán Viktor jelenetet rendez, megmondjuk neki, hogy húzzon el

Az Európai Néppárt politikusainak a jelentős része kívül látná a Fideszt a pártcsaládon, de várnak a magyar miniszterelnök keddi fellépéséig.

2018. szeptember 8., 15:17

Szerző:

A Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban politizáló svéd , finn, belga és holland képviselőknek is elegük van Orbán Viktor és a Fidesz allűrjeiből, a néppárti politikusok többsége megvárja, hogy a magyar miniszterelnök mit mond az Európai Parlamentben tartott keddi felszólalásában, és csak azután dönt, támogatja-e, hogy a Fideszt száműzzék az alakulatból - írja a Politico.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Orbán Viktort kedden Strasbourgban a demokrácia helyzetéről szóló Sargentini-jelentés plenáris vitájában fog felszólalni az EP előtt. A jelentés az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseiről, a sajtószabadság, az oktatás szabadsága és az igazságszolgáltatás függetlenségének a korlátozásáról szól, Manfred Weber néppárti frakcióvezető pedig nemrég azt mondta, az EPP-nek határvonalat kell húznia, amelyet a magyar miniszterelnök nem léphet át, és az EPP nem enged az alapvető jogok ügyében. Ezután a Politico most beszélt olyan néppárti tisztségviselővel is, aki szerint ha Orbán Viktor jelenetet rendez, megmondják neki, hogy húzzon el.

If he makes a scene, we are going to tell him to fuck off

– idézte a politikust a brüsszeli hírportál. 

Korábban az EPP több pártja is fenntartásainak adott hangot a Fidesszel szemben.  A Hollandiában kormányzó Kereszténydemokrata Tömörülés (CdA) indítványt fogadott el, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Néppártból, a finnországi Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) szintén a kapcsolat megszakítása mellett szállt síkra, az Angela Merkel német kancellár fémjelezte CDU pedig jelezte, szeretné, ha az Orbán-kormány biztosítaná a lehetőséget az CEU folyamatos budapesti működéséhez, a Stop Soros elfogadásakor pedig figyelembe venné a Velencei Bizottság ajánlásait, ellenkező esetben a Fidesz körül gyorsan el fog fogyni a levegő. (Ami a Stop Sorost illeti, az Orbán-kormány simán figyelmen hagyta a CDU kérését.) Ennek ellenére a néppárti EP-képviselők egyelőre óvatosan szólalnak meg. A Politicónak Esther de Lange CdA-s néppárti frakcióvezető-helyettes is csak annyit mondott, nem tud olyan határozati javaslatról, amely a Fidesz kizárását készítené elő. Hasonlóan nyilatkozott Anna Maria Corazza Bildt, a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője is. Szerinte világos, hogy Magyarország egyre távolodik az Európai Unió alapértékeitől, de azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a pártja támogatná-e a Fidesz száműzését az EP legnagyobb frakciójából.

Maga Manfred Weber egyébként inkább annak a híve, hogy a Fidesz maradjon az Európai Néppártban, szerinte ugyanis Orbán Viktort így lehet kordában tartani és megóvni attól, hogy valódi szélsőjobboldali fordulatot hajtson végre. Lapinterjúi tanúsága szerint a néppárti frakcióvezető afféle hídépítő szerepében akar tetszelegni, a La Stampának legalábbis azt mondta, nyitni fog Orbán Viktor és új szövetségese, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezetője felé, hogy „meghallgassák egymást”, és keressenek kompromisszumot. Manfred Weber egyébként a héten jelentkezett be az Európai Bizottság elnöki tisztségére 2019-től – Angela Merkel őt fogja javasolni –, a Fidesz pedig ebben sietve a támogatásáról biztosította a politikust.

Ami a Sargentini-jelentést illeti, arról a keddi strasbourgi vita után egy nappal, szerdán szavaz az Európai Parlament. Ha elfogadják – ami kétharmados többséget igényel –, az azt jelenti, hogy Magyarország ellen elindítják a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, az Európai Tanács előveszi Magyarországot az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, a magyar miniszterelnök vízióban szereplő illiberális állam felépítése miatt.