A jobboldal 5-0-s vereséget szenvedett, ez volt a baloldal történetének egyik legátütőbb győzelme Olaszországban

Hatalmas fölénnyel nyert a Demokratikus Párt. 

2021. október 19., 09:26

Szerző:

Hatalmas győzelmet aratott az olasz önkomárnyozati választás második fordulójában a baloldal. Roberto Gualtieri Demokrata Párt (PD) váratlanul megfordította a két héttel ezelőtti állást, amelyben a jobboldali politikus Enrico Michettit vezetett. Roberto Gualtieri a szavazatok 59-63 százalékát szerezte meg, szemben a jobbközép riválisa, Enrico Michetti 37-41 százalékával.

Gualtieri  volt gazdasági miniszter – köszönetet mondott a versenyben lévő ellenfeleinek, és ígéretet tett arra, hogy „minden római polgármester” lesz. A hónap elején Michetti az első fordulóban felmérések alapján ő vezetett,  a múlt héten azonban kampánya visszaesett, miután bocsánatot kellett kérnie az antiszemitizmus vádja miatt. A baloldal már az első fordulóban győzött Milánóban, Nápolyban és Bolognában. A diadalmenet azonban a második fordulóban sem állt meg. A baloldali irányultságú La Repubblica kommentárjában megjegyezte, hogy a jobboldal 5-0-s vereséget szenvedett a legnagyobb városokban, s ez volt a baloldal történetének egyik legátütőbb győzelme.

 

(Kiemelt képünk: Roberto Gualtieri, a Demokrata Párt (PD) politikusa ünnepel támogatóinak körében, miután bejelentette győzelmét a római főpolgármester-választáson 2021. október 18-án. A főpolgármester-választás ezen a napon lezárta a részleges önkormányzati választások második fordulóját. Róma, 2021. október 18. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)