Gyilkosság, kínzás, nemi erőszak: mérföldkőnek számító ítélet született

Egy német bíróság bűnösnek talált egy volt szíriai hírszerzőtisztet emberiesség elleni bűncselekményekben, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte - egy évtizedes háború után először.

2022. január 15., 21:51

Szerző:

A szíriai államilag támogatott kínzások ügyében indított világelső perben a német bíróság Koblenzben csütörtökön emberiesség elleni bűncselekményekért elítélte, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hírhedt damaszkuszi al-Khatib egység vezetőjét – írja a The New York Times

Az ítélet szerint a volt tiszt, az 58 éves Anwar Raslan felügyelte a foglyok kínzását és legalább 27 ember megölését, emellett foglyok szexuális zaklatását és „különösen súlyos nemi erőszakot” követett el. 

Emberi jogi ügyvédek és szíriai túlélők mérföldkőnek nevezték az ítéletet abban a nemzetközi törekvésben, hogy felelősségre vonják azokat, akik a közel 11 éve tartó szíriai háború alatt háborús bűnöket követtek el. Az ítélet egyben Szírián túlmutató precedenst is teremtett: Stefanie Bock, a németországi Marburgi Egyetemen működő Háborús Bűnökkel kapcsolatos Perek Nemzetközi Kutató- és Dokumentációs Központjának igazgatója szerint ez volt az első olyan ítélet, amely egy még mindig hatalmon lévő kormány által elkövetett atrocitásokat vett célba. 

Az ítélet azonban rávilágított arra is, hogy a Szíriához hasonló országokból származó háborús bűnösök bíróság elé állítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek milyen erős korlátai vannak. Raszlan úr, aki ezredesként szolgált a szíriai hírszerzésnél, végső soron csak egy fogaskerék volt a szíriai elnyomás kiterjedt gépezetében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. A fogvatartási központ látképe. Az 1-es számú fogdát, ahol Andrej Pivovarovot - a száműzött Kreml-kritikus Mihail Hodorkovszkij Nyílt Oroszország nevű (2017-ben betiltott) demokráciapárti csoportjának volt vezetőjét és a liberális Jabloko párt jelöltjét a közelgő orosz állami dumaválasztáson - a májusi őrizetbe vétele óta tartják fogva "nemkívánatos" szervezetben való részvétel vádjával, a déli Krasznodar városában 2021. szeptember 6-án. Fotó:
Kirill KUDRJAVTSEV / AFP)