Kivégezték a gyilkos óvónőt, aki pácsóval mérgezte a gyerekeket

Nitrites pácsót kevert a gyerekek reggeli édességébe, mert felbosszantották a munkahelyén. Egyiküknek leálltak a szervei. 

2023. július 14., 16:42

Szerző:

Kivégezték a héten azt a volt, aki négy éve megmérgezett huszonöt gondjaira bízott gyereket – írja a Reuters. Az egyikük később belehalt a mérgezés okozta többszörös szervi elégtelenségbe. A 39 éves Vang Jun sikertelenül fellebbezett az ítélet ellen. Az ítéletet csütörtökön végrehajtották – közölte bíróság a kínai állami média szerint.

Az óvónő 2019 márciusában azután vásárolt nátrium-nitritet, miután vitába keveredett egy tanártársával, majd másnap hozzáadta azt a gyerekek nyolc kincs kásájához – egy magvakat és aszalt gyümölcsöket is tartalmazó, rizspudinghoz hasonlító, hagyományos kínai reggelihez. 2020 januárjában az egyik gyermek meghalt a mérgezés okozta többszörös szervi elégtelenségben. 

A nátrium-nitrit, azaz a nitrites pácsó a salétromsav nátriumsója, a húsiparban széles körben használt élelmiszer-adalék, amelyre ugyanakkor szigorú határértlkek vonatkoznak. Elsősorban a nyersen füstölt hústermékekben, sonkákban, kolbászokban használják, mivel megakadályozza a kolbászmérgezés néven is ismert súlyos ételmérgezés, a butulizmust okozó baktériumok szaporodását, ugyanakkor megőrzi azok szép, rószaszínes színét. Jóval a megengedett határérték felett azonban akadályozza a hemoglobin oxigénszállító képességét, így voltaképpen fulladást okoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Gyerekek süteményt készítenek egy óvodában Tiencsin környékén 2023. május 31-én. Fotó: Xinhua/Zhao Zishuo/AFP)