Gyilkolt, bevonult, hazatért, kitüntették, majd újra gyilkolt a Wagner-zsoldos

Azzal vádolják a Wagner zsoldoscsoport egykori harcosát, akit tavaly börtönből toboroztak, hogy megölt egy nőt, miután hazatért a távol-keleti Primorje Kraj-i területre az ukrajnai háborúból.

2023. október 23., 17:20

Szerző:

A Szabad Európa beszámolója szerint a férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, bevallotta, hogy október 5-én Anucsino község közelében megölt egy 32 éves nőt: az egykori Wagner-zsoldos a kocsiban hagyta, majd felgyújtotta az autót.

A helyi média arról számolt be, hogy a férfi tavaly decemberben csatlakozott a Wagnerhez egy büntetés-végrehajtási telepről, ahol a gyilkosságért, lopásért és rablásért kapott tíz év és tíz hónapos börtönbüntetését töltötte. Miután letöltötte a szerződésben előírt hat hónapot a Wagnerrel Ukrajnában, kegyelmet kapott, és júliusban három kitüntetéssel tért vissza szülőhelyére, Primorje Krajba.

Nem először fordul elő, hogy súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak oroszországi börtönökből toborzott egykori Wagner-zsoldosokat, miután Ukrajnában szolgálatot teljesítettek.

Az Agentsztvo (Ügynökség) Telegram-csatorna egyik riportjában azt írta, hogy október 4-ig húsz incidensben összesen huszonhét embert öltek meg az ukrajnai háborúból hazatérő, egykori katonák.

(Kiemelt kép: alkalmazottak eltávolítják a Wagner logóit a bezárt szentpétervári irodájukról 2023. július 2-án. Kiemelt kép: Olga MALTSEVA / AFP)