Gyásznapot hirdettek a dél-olaszországi hajószerencsétlenség után

Tovább emelkedett, immár 63 a dél-olaszországi hajószerencsétlenség halottainak száma, a hatóságok szerint a hajó zátonyra futott.

2023. február 27., 18:45

Szerző:

Gyásznapot hirdettek meg a dél-olaszországi Calabria tartományban, ahol hétfőn tovább keresték a partnál történt hajószerencsétlenség áldozatait. Az éjszaka folyamán egy további holttestet dobott partra a tenger, további kettőt pedig a kutatóegységek találtak meg a vízben. Egy negyedik férfi kórházban halt meg, miután a vasárnapi hajószerencsétlenségben súlyos sérüléseket szenvedett. Nyolcvanan élték túl a balesetet, közülük húszan vannak kórházban. A holttestek keresése hétfőn helikopterek és búvárok segítségével folytatódott. 

Továbbra sincsen pontos adat arról, hogy hányan utaztak a hajón, amely Törökországból négy nap alatt tette meg az utat a dél-olaszországi partokig. A hajó az olasz hatóságok szerint homokpadra futott, felborult, utasai a vízbe estek. A vihar által felkorbácsolt hullámok a parti szikláknak csapták a hajótestet, amely darabokra tört. 

Két török állampolgárságú embert vettek őrizetbe, akiket a csoportot kísérő emberkereskedőknek tartanak. 

Calabria tartomány elnöke, Roberto Occhiuto, a jobbközép Hajrá Olaszország politikusa keddre gyásznapot hirdetett meg a tartományban. „Mit tett az Európai Unió az utóbbi években? Hol van Európa, melynek biztonságot és legalitást kellene garantálnia? Mi lett a migránsok származási országaival való párbeszéddel? Ezekre a kérdésekre sajnos a mai napig nem kaptunk választ, miközben aki a (migrációtól érintett) területeken a mindennapok valóságában él, kénytelen a vészhelyzeteket kezelni és a halottakat siratni” – írta közleményben a calabriai tartományi elnök. 

Matteo Piantedosi belügyminiszter úgy vélte, senkinek sem szabad útra kelnie szélsőséges időjárási viszonyok között. Megjegyezte, még a legnagyobb elkeseredés sem igazolhatja, hogy egyesek saját gyermekeik életét kockáztatják, amikor hasonló utazási feltételek mellett elindulnak.

A hajószerencsétlenségben tucatnyi gyermek halt meg. 

Ami az emberkereskedelmet illeti, a belügyi tárca vezetője szerint nemzetközi problémáról van szó. Hozzátette, hogy az emberkereskedelem feltartóztatásáról és Európa szerepéről a következő órákban francia kollegájával egyeztet, akivel Párizsban találkozik.

(Kiemelt képünk: Mentők szállítják el az áldozatokat Steccato di Cutróban egy hajótörés helyszínén, ahol egy menekülteket szállító hajó süllyedt el 2023. február 26-án kora reggel. 59 menekült - köztük egy pici baba - veszett a habokba. Fotó: STRINGER/ANSA/AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).