A liberálisok elnöke felszólította az osztrák kancellárt, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra

Beate Meinl-Reisinger osztrák liberális pártelnök szerint Magyarország és Szerbia okozza a menekültügyi válság problémáit az Európai Unióban, és arra szólította fel Karl Nehammer osztrák kancellárt, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra.

2022. december 23., 13:56

Szerző:

Beate Meinl-Reisinger az Új Ausztria és Liberális Fórum elnöke (NEOS) egy német tévécsatorna ORF ZiB2 című műsorában térdlövésnek nevezte azt, hogy Ausztria megvétózta Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását. A liberális pártelnök szerint az uniós menekültügyi válság során felmerülő problémákat inkább Szerbia és Magyarország okozza – írja az RTL. Meinl-Reisinger szerint mindkét országból hiányzik a szolidaritás, és nem tartják be a törvényt. A menekültek befogadásával kapcsolatban arra szólította fel a néppárti Karl Nehammer kancellárt, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra.

A liberális pártelnök azt is kifogásolta, hogy Nehammer Aleksandar Vucsics szerb elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt november közepén megállapodást írt alá a három ország közötti együttműködés megerősítéséről. Szerinte Ausztriának tisztább szövetségeseket kellene keresnie az unióban, mert a közös európai menekültügyi jog nem működik. 

Meinl-Reisinger a beszélgetés során hatékony külső határvédelmet és eljárásokat szorgalmazott az európai határokon kívül, azonban szerinte ez csak harmadik országokkal kötött megállapodásokkal valósíthatóak meg.

(Kiemelt képünk: Beate Meinl-Reisinger, az osztrák liberális NEOS párt Új Ausztria és Liberális Fórum elnöke sajtónyilatkozatot ad aktuális témákról 2020. április 2-án Bécsben. Fotó: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP)