Gyakorlatilag megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

Az uniós tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, miután vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát.

2021. május 25., 05:59

Szerző:

Az Európai Tanács tagjai hétfőn az EU-csúcson megállapodtak, hogy újabb büntetőintézkedéseket, - köztük gazdasági jellegű fenyítéseket - vezetnek be Fehéroroszországgal szemben - tudatta az MTI. Szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó fehérorosz Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint orosz barátnőjét Sofia Sapegát. Mint ismert, a gépet vasárnap egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, mondván valaki bombát rejthetett el a gépen. A járat többszáz utassal együtt kényszerleszállást hajtott végre. A belaruszok később azzal takaróztak, hogy nem tehetnek arról, hogy "egy szélsőséges" is utazott rajta. 

Az ellenzéi újságíró és barátnője már egy ideje Litvániában élnek, Prataszevics Lengyelországban kért menedékjogot tavaly. EU-s országok lakói voltak, és egy EU-s légitársaság gépén utaztak, két EU-s tagállam között. A belarusz fegyveres erők pedig lényegében elrabolták őket, és az akcióhoz öt órára túszul ejtették a gép többi, jórészt EU-állampolgár utasát is.

Az Európai Tanács döntése a büntetőintézkedésekről nagyon hamar megszületett, alig két óra alatt ítéltek és egyeztek meg a részletekről - írja már a 444. A döntés értelmében megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között:

  • az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit,
  • a belarusz gépek még csak át sem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett,
  • az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be belarusz légterébe, és értelemszerűen le sem szállhatnak ott,
  • további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).

A Tanács természetesen követeli Prataszevics és Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátását is. 

(Kiemelt kép: PETRAS MALUKAS / AFP))