Grúzia meghátrált, visszavonja az ügynöktörvényt

Visszavonta a „külföldi ügynökökről” szóló törvénytervezetét Grúzia kormánya, miután az tömeges tiltakozást és széles körű nemzetközi bírálatokat váltott ki. A törvényjavaslat a nem kormányzati csoportok és a médiát venné célba abban az esetben, ha azok finanszírozásának több mint 20 százaléka külföldről érkezik. 

2023. március 9., 13:15

Szerző:

Miután megkezdték az orosz mintájú törvény iktatását a grúz parlamentben, több ezer tüntető vonult utcára Grúzia fővárosában, Tbilisziben. Ez pedig a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokhoz vezettek – tudósít a BBC. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a tüntetők feloszlatására, akik azt skandálták: „Nemet mondunk az orosz törvényre!”

Irakli Gharibashvili miniszterelnök korábban elítélte a törvényjavaslat miatti „felzúdulást”. Pártja azt állította, hogy a jogszabály az 1930-as évekbeli amerikai törvényeket utánozza, és ezt az érvet használta a Kreml is, amikor 2012-ben hasonló törvényt fogadott el. Ez az orosz törvény fokozatosan szigorodott, és ma már elnyomja a nyugati finanszírozású, nem kormányzati szervezeteket, a független médiát, az újságírókat és a bloggereket, akiknek a tartalmukat a baljós „külföldi ügynök” kifejezéssel kell megjelölniük.

Az EU-nak sem tetszett

Grúzia a NATO-hoz és az Európai Unióhoz is csatlakozni szeretne, az Unióhoz már be is adták a tagjelölti státuszra vonatkozó kérelmüket. Az EU tisztviselői azonban elítélték a törvénytervezetet, mert összeegyeztethetetlennek ítélték azt az uniós értékekkel.

A magát a társadalom minden tagjáért felelős kormánypártként leíró Grúz Álom közölte, hogy feltétel nélkül visszavonja a törvényjavaslatot. Az EU grúziai küldöttsége nyilatkozatában „üdvözlendő bejelentésnek” nevezte a törvény elvetését, és arra ösztönözte a politikai vezetőket, hogy folytassák az „EU-párti reformokat”.

(Kiemelt képünk: Tüntetők grúz zászlókat tartanak Tbilisziben 2023. március 9-én kora reggel a grúz ellenzéki és civil társadalmi csoportok által szervezett tüntetésen, amelyet a tervezett "külföldi ügynök" törvény ellen hívtak össze, amely emlékeztet az orosz jogszabályokra, amelyeket a kritikusok elhallgattatására használnak. Fotó: Vano SHLAMOV / AFP)