Még csak most indult újra a vasúti közlekedés Görögországban

Február 28-án történt súlyos vonatszerencsétlenség Láriszánál a Thesszaloniki fővonalon. A szörnyű balesetért a kormány privatizációs vasútpolitikáját tették felelőssé.

2023. március 22., 18:12

Szerző:

Hetekkel az ország történetének legsúlyosabb vonatszerencsétlensége után, szerdán újraindult a vasúti közlekedés Görögországban - közölte a görög közlekedési minisztérium.

Görögország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége február 28-án történt hajnalban, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött. A balesetben 57-en vesztették életüket, és több százan megsérültek.

A tömegbalesetet követően több városban is kormányellenes tüntetések robbantak ki és munkabeszüntetések kezdődtek, beleértve a görög vasúti dolgozók sztrájkját is, amelynek következtében leállt az ország vasúti közlekedése. A görög hatóságok emellett a tömegszerencsétlenség részleteinek kivizsgálása és a nyomozás idejére felfüggesztették a teljes vasúti közlekedést az Athén-Szaloniki útvonalon.

A görög állami televízió, az ERT beszámolója szerint szerdára csaknem az egész országban helyreállt a vasúti közlekedés, az Athént a fővárosi repülőtérrel összekötő elővárosi vasútvonalon is újra járnak a szerelvények. Egyedül az Athén és Szaloniki közötti vonalon - ahol a baleset történt - nem járnak még az intercity szerelvények, ezek a vonatok itt majd csak április elsejétől közlekednek ismét.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bocsánatot kért a vonatbalesetében érintettek családtagjaitól, és elismerte, hogy a biztonsági intézkedések és az automatizált ellenőrzőrendszer hiánya okozhatta a balesetet, miután a mindenkori görög kormányzat az elmúlt 20 évben elhanyagolta a vasútfejlesztéseket.

A szakszervezeti vezetők már korábban felhívták a figyelmet a problémákra, elsősorban a jelzőrendszer hiányosságaira. A görög vasútfelügyelet (RAS) jelentésében megállapította, hogy a pályavasutakat üzemeltető görög állami vasúttársaság (OSE) személyzeti képzése szakszerűtlen, nem megfelelő.

A katasztrófa után a láriszai állomásfőnököt előzetes letartóztatásba helyezték, miután elismerte a felelősségét a balesetben. A férfi ellen gondatlanságból elkövetett több rendbeli emberölés miatt indult eljárás.

(Kiemelt kép: üres vasúti vágányok a görögországi Lárisza mellett. Csak március 22-én indult újra a vonatközlekedés az országban a február 28-i, súlyos vonatszerencsétlenség után. Fotó: Costas Baltas/ Anadolu Agency via AFP)