GMO – Megszűnik Európa génpiszkamentessége, tovább szórhatók a káros növényvédőszerek

Több döntést is hozott az Európai Parlament. Az egyikkel felszámolják az unió eddig szigorú GMO-szabályozását, a másikkal leveszik a napirendről a növényvédőszerek csökkentését célzó javaslatot. 

2024. február 7., 19:07

Szerző:

Az Európai Parlament ma szoros szavazással támogatta a Bizottság javaslatát, amely a génmódosított szervezetek új generációjának széles körű deregulációjára irányul. A parlamenti képviselők többsége megszavazta, hogy az új GMO-kat kivonják az élelmiszer- és környezetbiztonsági ellenőrzések és a felelősségre vonási folyamatok alól, ezzel veszélybe sodorják a természetet a nem tesztelt új GMO-k kibocsátásával. 

Az Európai Parlament olyan jogszabály javaslatot támogatott, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy az új GMO-kat az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata nélkül hozzák forgalomba.
A javaslat emellett mentesíti az új GMO-kat értékesítő vállalatokat és az azokat termesztő gazdákat a felelősség alól, ha bármilyen kár keletkezik.

„Vajon az európai parlamenti képviselők többsége teljesen elfelejtette, hogy a választópolgárok jogainak védelme a kötelességük, nem pedig az ipar és lobbijuk újra és újra történő megajándékozása?” – tette fel a kérdést Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelmiszerügyi kampányfelelőse.

A Parlament döntése az új GMO-k széleskörű deregulációjának jóváhagyásáról újabb súlyos csapást jelent Európa-szerte a gazdák és a környezet számára , miután nemrégiben visszavonták a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendeletet – tette hozzá Fidich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője.

Bár a Parlament megpróbálja korlátozni az új GMO-k szabadalmát, a javaslat továbbra is kiteszi a gazdákat és a nemesítőket a legnagyobb agrárvállalatok, mint a Corteva és a Bayer szabadalomsértési pereinek.

Sovány vigasz, hogy a Parlament részben meghallgatta a gazdák és a fogyasztók aggodalmait, és kiegészítette a Bizottság javaslatát egy új GMO-címke bevezetésével és az átláthatósági követelmények előírásával a teljes élelmiszerláncban.

Öröm az ürömben, hogy a jelenlévő magyarországi európai parlamenti képviselők – összhangban a génmódosított szervezetekre vonatkozó másfél évtizedes hazai politikai konszenzussal – nem szavazták meg az új GMO-k deregulációját célzó javaslatot. Sajnos ez nem volt elegendő ahhoz, hogy az Európai Parlament is leszavazza az új GMO-k deregulációját – fűzte hozzá Fidrich Róbert.

A mai európai parlamenti döntés még nem tesz pontot az európai bizottsági javaslatról szóló vita végére. Az EU Tanács, a Parlament és a Bizottság egyeztetni fog a javaslatról, egy csekély esélyt adva arra, hogy a GMO-mentességért küzdő tagállamok, mint Magyarország érvényesítsék érdekeiket.

Ursula von der Leyen betett a méheknek és a gazdáknak is

„Szomorú nap ez a mai egészségünk és a biológiai sokféleség számára: az Európai Bizottság visszavonja a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendelettervezetet” – közölte előző nap az MTVSZ. Mint írják: 

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ma bejelentette, hogy visszavonja azt a rendelettervezetet, amely „növényvédőszer” felhasználás 50 százalékos csökkentését tűzte volna ki célul 2030-ra. E döntés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdákat és a fogyasztókat továbbra is mérgezik majd a „növényvédőszerek”, a természet állapota tovább romlik, miközben a vegyipari óriáscégek hatalmas profitot zsebelnek be.

Von der Leyen ezzel a döntéssel szembemegy többek között annak a több, mint egymillió uniós polgár akaratával is, akik a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés keretében sürgették a „növényvédőszerek” felhasználásának több, mint 80 százalékos csökkentését 2030-ig. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).