98 éves korában elhunyt Giorgio Napolitano volt olasz elnök

Az Olasz Kommunista Párt volt tagja, politikus két cikluson keresztül volt államelnök

2023. szeptember 23., 15:09

Szerző:

98 éves korában elhunyt Giorgio Napolitano, Olaszország volt államelnöke. A volt olasz kommunista politikus 2006 és 2015 között volt Olaszország elnöke, a baloldal jelölte a pozícióra. 2013-ban az olasz történelemben először újraválasztották elnöknek. 2015-ben már előrehaladott kora miatt mondott le. Az olasz sajtó szerint a 98 éves, volt politikus állapota a hetekben fordult válságosra, az AP hírügynökség jelentése szerint pedig szeptember 22-én, késő este hajtotta végső álomra a fejét.

Sergio Mattarella, aki Napolitanót az elnökök székhelyéül szolgáló Quirinale palotában követte, arról beszélt, elődje élete és öröksége „drámainak és összetettnek” nevezhető.

Napolitano 2006-os megválasztása után a magyar belpolitikai botrányokba is belekeveredett, 1956-ban ugyanis még az Olasz Kommunista Párt funkcionáriusaként és ifjú parlamenti képviselőjeként helyeselte a magyar forradalomba és szabadságharcba való szovjet beavatkozást. Mindebből azért lett ügy, mert Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök meghívására a forradalom 50. évfordulójára rendezett ünnepségekre Napolitanót is meghívta, amit 1956 még élő veteránjai és az akkor ellenzékben politizáló Fidesz élesen elítéltek.

A 2006-os ünnepségeken Giorgio Napolitano elismerte, hibázott, amikor annak idején elítélte a magyar forradalmat, és végül tisztelgett az áldozatok előtt. „Nemcsak állami kötelezettségemnek tettem eleget látogatásommal, hanem saját személyes politikai és erkölcsi döntésemnek is,” – hangsúlyozta ekkor.

(Kiemelt kép: 98 éves korában, 2023 szeptember 22-én elhunyt Giorgio Napolitano volt olasz elnök. Fotó: Baris Seckin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).