A baloldal vezére alakíthat kormányt Olaszországban

Giorgio Napolitano olasz államfő lezárta a konzultációit a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról, amelyet Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára vezetne.

2014. február 16., 06:16

Az éjszakai hírek szerint Giorgio Napolitano államfő hétfőn bízhatná meg Renzit a kormányalakítással. Renzi egyébként szombaton folyamatosan egyeztetett olasz politikusokkal és vállalkozókkal a kormányában betöltendő tisztségekről.

Az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) küldöttségének tagjai úgy ítélték meg, hogy a kormányváltásnak választásokkal kellett volna megtörténnie. A szintén ellenzéki Északi Liga és az 5 Csillag mozgalom (M5S) elutasította a konzultációkon való részvételt és előre hozott választásokat szorgalmazott.

Beppe Grillo, az M5S vezére hozzátette: Giorgio Napolitano azzal, hogy fogadja az adócsalás miatt az olasz parlamentből novemberben kizárt Silvio Berlusconit, ismét a politikába emelte a bűnözőt. Berlusconi a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy nagyra tartja Matteo Renzit, mivel nem kommunista, de hozzátette: ez a kormányváltás így nem demokratikus.

Enrico Letta miniszterelnök pénteken nyújtotta be lemondását Giorgio Napolitanónak, miután pártja, a PD vezetősége megvonta tőle a bizalmat és megszavazta, hogy Matteo Renzivel váltják fel.

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.