Giorgia Meloni Zágrábban tárgyalt a menekülthelyzetről

Feloldják a határellenőrzést a szlovén határon, ahogy a geopolitikai helyzet stabilizálódik – jelentette ki Giorgia Meloni olasz kormányfő pénteken Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

 

2023. november 17., 19:16

Szerző:

Az olasz miniszterelnök csütörtökön érkezett a horvát fővárosba, ahol néhány európai uniós tagállam kormányfőjével együtt részt vett azon a konzultáción, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke indított az Európai Unió új stratégiai programjáról. Giorgia Meloni húsz éve az első olasz kormányfő, aki hivatalos látogatásra érkezett Horvátországba. „Ez tényleg megmagyarázhatatlan, mert földrajzilag és történelmileg is nagyon közel álló országokról van szó” – mondta ezzel kapcsolatban az olasz kormányfő.

A politikus jelezte: sok kérdésben egyetért horvát kollégájával, egyebek között azzal is, hogy „Európának példa nélküli migrációs válsággal kell szembenéznie”.

Meloni a múlt héten bejelentette: Róma és Tirana megállapodott abban, hogy két menekülttábort állítanak fel és működtetnek Albániában olasz pénzből. Ezekbe a táborokba azokat szállítják majd, akik az olasz hatóságok által végzett tengeri mentés során érkeznek Olaszországba. Az említett megállapodást „nagyon innovatívnak és intelligensnek” nevezte Zágrábban. „Olaszország úgy döntött, hogy úttörő lesz egy olyan időszakban, amikor Európának új megoldásokkal kell előállnia” – hangsúlyozta, rámutatva, hogy az egyezség más európai országok érdeklődését is felkeltette, így sikeres megvalósítása esetén példaértékű lehet.

Októberben a Hamász terrortámadása és a Gázai övezetben kitört háborút követően Róma ellenőrzést vezetett be a Szlovéniával közös határán, majd Ljubljana úgy döntött, hogy ugyanezt teszi horvát és magyar határán. Meloni pénteken kijelentette, hogy Olaszország „mindig kész” feloldani ezeket az ellenőrzéseket, ha a geopolitikai helyzet stabilizálódik. Plenkovic ugyanakkor felszólította Melonit, hogy Olaszország „tegye rugalmassá” a határrezsimet a decemberi ünnepek alatt, amikor az országok között gyakoribbá válnak az utazások. A két politikus az Európai Unió bővítéséről is tárgyalt, amelyet Meloni „Európa újraegyesítésének” nevezett.

„Jelzést kell küldeni az országoknak, hogy az EU nagyra értékeli erőfeszítéseiket, de nincsenek kiváltságosok a folyamatban” – fogalmazott Meloni. Plenkovic pedig ehhez hozzátette, hogy a haladásnak az egyéni érdemeken kell alapulnia.

(Kiemelt kép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök köszönti Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, amikor megérkezett a 2023. november 17-i zágrábi találkozójukra Meloni kétnapos horvátországi munkalátogatása keretében. Fotó: Denis LOVROVIC / AFP)

 

 

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.