Fontos dolog derült ki a Gazpromról

A Gazpromnak az orosz gáztárolók feltöltése elsőbbséget élvez az exporttal szemben.

2022. augusztus 26., 17:24

Szerző:

Az orosz földalatti gáztározók töltöttségi szintje 91,4 százalék volt augusztus 24-én, míg az európai tározóké alacsonyabb, 78,3 százalék a Gazprom orosz gázipari cég pénteken ismertetett adatai szerint.

Egy hónapja Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy akkor az orosz töltöttségi szint 81 százalék volt.

Orosz számítások szerint a biztonságos belföldi ellátás céljából az idei tél folyamán 72,662 milliárd köbméter gázt kell tartalékolni a tározókban.
Az orosz gáztározók töltöttségi szintjét a téli fűtési szezon előtt különösen figyelemmel követik a szakértők amiatt is, hogy Moszkva korábban jelezte: a gáztározók teljes feltöltése elsőbbséget élvez az exportnál.

A Gazprom a napokban közölte, hogy a nem FÁK-országokba irányuló gázexport 78,5 milliárd köbmétert tett ki az év elejétől augusztus közepéig tartó időszakban, ami 36,2 százalékkal (44,6 milliárd köbméterrel) elmaradt a tavaly azonos időszakitól.

(Kiemelt kép: Illusztráció az orosz Gazprom egyik energetikai létesítményről. Fotó: EyePress News / AFP)

 

20:11

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.