Súlyos károkat okozott a hetes erősségű földrengés a Fülöp-szigeteken

Emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint legalább öten meghaltak és több mint százötvenen megsérültek a katasztrófában – közölte csütörtökön a délkelet-ázsiai ország katasztrófavédelme.

2022. július 28., 10:16

Szerző:

A 7-es erősségű szerdai földrengés epicentruma Abra tartományban, Lagangilang városa mellett volt. A földmozgást a több mint háromszáz kilométerrel távolabb fekvő fővárosban, Manilában is érezni lehetett. A földrengést közel nyolcszáz kisebb utórengés követte. 

A katasztrófa tizenháromezer embert érint a hatóságok szerint. A földmozgás iskolákat, kórházakat, utcákat és hidakat is megrongált. A helyiek közül sokan a szabadban éjszakáztak, mert tartottak az utórengésektől. 

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Viganban több évszázaddal korábban, a spanyol gyarmati időszakban keletkezett épületek rongálódtak meg. A tartományban összesen 460 épületben okozott kárt a rengés, egyebek között Bantay turisták által sűrűn látogatott harangtornyában, amelynek egy része beomlott

– mondta el Jeremias Singson kormányzó. 

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem kétezer halálos áldozata volt.

(Kiemelt képünk: Mentési munkálatok a Abrában, a Fülöp-szigeteken, miután egy 7-es erősségű földrengés rázta meg a régiót. Fotó: Bureau of Fire Protection / Handou / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.