Franciaroszág több pontján is zavargások tőrtek ki

Harmadik éjszaka folytatódtak péntekre virradóra a heves tüntetések Párizs külvárosaiban és más francia városokban egy fiatalkorú fiú agyonlövése miatt.

2023. június 30., 15:06

Szerző:

A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban – jelentette a Le Parisien című lap a BFM TV-re hivatkozva. A belügyminiszter péntek reggeli közleménye szerint 667 személyt őrizetbe vettek, 249 rendőr megsebesült a párizsi zavargásokban.

A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

„Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie” 

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak. A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte, csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek.

Nanterre-ben hatezer ember részvételével gyászmenetet tartottak, melynek végeztével összecsapások törtek ki a felvonulók és a rendőrök között. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket, akik 19 embert őrizetbe vettek. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Ott 14 embert vettek őrizetbe.

Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, melynek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát.

Emmanuel Macron elnök péntek délutánra újabb rendkívüli tárcaközi ülést hívott össze az újabb zavargások miatt – jelentette a BMF TV. 

(Kiemelt képünkön: Párizs és annak külvárosában folyó zavargások. Fotó: Anonyme Citoyen Twitter fiók.)