Franciaországban 10 százalékra emelkedett a delta variáns aránya az új esetekben

Az egyik francia megyében már az esetek 70 százalékában a delta variáns okozta a fertőzést.

2021. június 24., 19:24

Szerző:

Franciaországban a koronavírusnak a fertőzőbb delta variánsa immár az új pozitív esetek 9-10 százalékát érinti, s jelentősen teret nyert az előző héthez képest – jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően. A napi esetszám összességében azonban továbbra is csökkenő tendenciát mutat, írja az MTI.

„Az új esetekben a delta variáns aránya ahhoz hasonlítható, amit az Egyesült Államokban és Németországban látunk” 

– hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az elmúlt héten Olivier Véran egészségügyi miniszter 2-4 százalékra becsülte a delta variáns arányát az új esetekben. Az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző delta variáns május 11-én még csak 0,2 százalékát, május 25-én pedig 1 százalékát adta az új eseteknek. A vírusvariáns területi megoszlása nagyon különböző a kormányszóvivő szerint. Míg a párizsi régióban 12-13 százalékát adja az új fertőzéseknek, a délnyugati Landes megyében 70 százalékát teszi ki. A száz francia megyéből ez az egyetlen, ahol ilyen jelentősen emelkedett a fertőzési szint, de a keleti Bas-Rhin megyében is feltárták a delta variáns több járványgócát, Strasbourgban hatvan esetet regisztráltak.

A delta variáns arányának emelkedése az új estekben egyelőre nem okozta a járványügyi mutatók emelkedését, amelyek a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, átlaga 2 ezer, 100 ezer lakosra alig 24 fertőzött jut (a riasztási szint 50), a pozitív tesztek aránya 0,9 százalék.

(Fotók: Loic Venance / AFP)