Fordult a kocka Grazban: győztek a kommunisták a tanácsválasztáson

Az osztrák városban eddig jobb oldali vezetés volt.

2021. szeptember 27., 07:14

Szerző:

Magas feldolgozottság mellett úgy tűnik, fölényesen győztek a kommunisták vasárnap a grazi városi tanácsválasztáson, ezzel markáns fordulat állt be az eddig jobboldali vezetésű városban – írta a Mérce a Der Standard alapján.

Ausztria Kommunista Pártja vasárnap esti adatok szerint a szavazatok 29,2 százalékát szerezte meg, az eddig kormányzó, konzervatív-jobboldali Osztrák Néppárt pedig 25,6 százalékos eredményt ért el. A legutóbbi választások alkalmával, 2017-ben a kommunistákat 20,3-37,8 százalékos arányban verte meg a jobboldal. A Zöldek 10,5-ről 17,2 százalékra erősödtek, ezzel számukra rekordmennyiségű szavazatot értek el Stájerország fővárosában. A város eddig egyhuzamban leghosszabb ideig regnáló vezetőjét, Siegfried Nagl-t így 18 év után Elke Kahr váltja.

A kommunistáknak az elkövetkezendő napokban meg kell találniuk politikai szövetségeseiket, akikkel az elkövetkezendő 5 évben kormányozhatják Graz-t. Kahr korábban már kijelentette, hogy – a nap másik nagy nyertesével, – a zöldekkel szívesen dolgozna együtt, mindazonáltal a szavazatok százalékos megoszlása alapján bizonyára szüksége lesz a szociáldemokraták támogatására is. 

A 48 tagú városi tanácsban jelen állás szerint

  • 15 helyet kapnak a kommunisták,
  • 13-at a Néppárt,
  • nyolcat a zöldek,
  • 5-5 helyet a szociáldemokraták és az FPÖ,
  • a NEOS pedig kettőt.

A város szenátusában várhatóan két-két helyet kap a KPÖ és az ÖVP, valamint egyet-egyet a Zöldpárt, az FPÖ és az SPÖ.

A Der Standard elemzése szerint a kommunisták győzelme nagyban köszönhető Kahr személyének és kampányának, amivel nem tudott kikezdeni a jobboldali és liberális pártok ellene folytatott rémhírhadjárata sem.

(Kiemelt kép: A view on a part of the urban skyline of the historic Old Town pictured from the Schlossberg (Castle Hill) in Graz, Austria on September 11, 2021. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)