Folytatódott a földrengéssorozat Törökországban és Szíriában

Újabb erős földrengést jelentettek Szíriából és Törökország délkeleti részéből.

2023. február 6., 12:18

Szerző:

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor.

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt.

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek.

A SANA szíriai állami hírügynökség időközben bejelentette, hogy a földrengés szíriai áldozatainak száma elérte a 371-et. Damaszkusz legutóbb azt tudatta, hogy az ország kormányerők által ellenőrzött, Törökországhoz közeli északnyugati térségében 248 halálos áldozata volt a hajnali földrengéseknek, és már több mint 700 sérültről tudni. A szíriai lázadók ellenőrizte térségében a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) közleménye szerint több mint 221 halott mellett legkevesebb 600 súlyos sérültről is tudnak Aleppó és Idlib térségében. „Északnyugat-Szíria katasztrófa sújtotta övezetté vált" – jelentette ki az SCD egyik munkatársa a sajtónak, Hamíd al-Kutáni, a szervezet idlibi munkatársa pedig arról számolt be, hogy a kórházak zsúfolásig tele vannak sérültekkel.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek kézzel próbálják eltakarítani a romokat, hogy kimentsék az alattuk rekedteket, az iraki állami televízió szerint a rengéseket Iraki Kurdisztánban is észlelték, többek között a térség székhelyén, Erbilben is.

Az eredetileg a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vezetője, Rámi Abdel-Rahmán közölte, félő, hogy a katasztrófavédelem nem tud elegendő egységet kiállítani a mentési munkálatokra.

A szíriai állami hírügynökség azt is jelentette, hogy 48 órára leállítják az északnyugati Tartúsz tartományban lévő Bánjász olajfinomítót.

(Képünkön szíriai mentőcsapatok túlélők után kutatnak a romok alatt a 7,8-as erősségű földrengést követően Hama városában, 2023. február 6-án. Fotó: LOUAI BESHARA/AFP)