Mínusz 14 fokban keresik a földrengés túlélőit Kínában, száznál is több halott van

Az elmúlt 13 év legsúlyosabb kínai természeti katasztrófája után az emberek jelentős része a fagyos utcán töltötte az éjszakát.

2023. december 19., 10:34

Szerző:

Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Kína északnyugati tartományát, Kanszut hétfő este. Legalább 118 ember meghalt. A mozgás epicentruma 35 kilométeres mélységben volt, 102 kilométerre nyugat–délnyugatra a székvárostól, Lancsoutól.

Mentők ezrei dolgoznak a fagyos körülmények között, hogy a sebesülteket ellássák és túlélők után kutassanak. Az otthonaikból elmenekült lakosokat a sebtében felállított evakuációs táborokban, hevenyészett tűzrakások fölött összebújva mutatta be a sajtó. A hőmérséklet -14 °C-ot is elérte kedden – írta a BBC.

A földrengésnek a szomszédos Csinghaj tartományban is voltak áldozatai, a pontos számokat jelenleg a helyi katasztrófavédelmi hatóságok pontosítják, a földmozgás jelentős károkat okozott. Eddig tíz utórengést tapasztaltak. A kínai média idézte az egyik mentőcsapat igazgatóját, aki szerint a rossz állapotban lévő, agyagból épített házaknak is betudható, hogy az elmúlt 13 év legsúlyosabb földrengése ez Kínában.

A kínai elnök azt mondta, „mindent meg kell tenni a keresés és mentés érdekében, a sérültek időben történő ellátására és az áldozatok számának minimalizálására”. A helyi hatóságok felszólították a lakosságot, ne közelítsék meg a helyszínt, a mentést bízzák a mentőcsapatokra. 

 (Kiemelt kép: túlélők után kutatnak a Kínai földrengést követően. 2023.12.17. /ZHANG LING / XINHUA / XINHUA VIA AFP)