Fizetés nélküli szabadságra küldik azokat a dolgozókat, akik nincsenek beoltva

Huszonhárom millió olasz dolgozónak tették kötelezővé a védettségi igazolást. 

2021. szeptember 22., 18:28

Szerző:

Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van. Az állami és magánszektorban dolgozók oltási igazolás nélkül nem veszítik el munkahelyüket, de bérüket felfüggesztik október 15-től az olasz kormány törvényerejű rendelkezése szerint, melyet Sergio Mattarella államfő szerdán írt alá. Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást.

Az angol nevet viselő Green Pass rendelet a hivatalos megjelenését követően már csütörtöktől  életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák. Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik. Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben. 

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható. Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték. A védettségi igazolás kötelezővé tételével a gazdaság működésének fenntartását kívánják biztosítani a pandémia esetleges újabb hullámaival szemben. Tavaly október végétől szigorították a járványintézkedéseket, és zárták le az ország tartományait a vendéglátás, oktatás, termelés fokozatos leállításával.

Az észak-olaszországi síparadicsomok üzemeltetői örömmel fogadták a védettségi igazolás kötelezővé tételét, mivel ez hozzájárul ahhoz, hogy október 15. után megnyithassák a pályákat. A kulturális tárca a múzeumok, mozik, színházak fogadóképessége emelését tervezi. 

Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a bíróságok dolgozóinak is kötelező lesz a védettség, amely nem vonatkozik azonban az ügyvédekre és a tanukra sem. A római parlament szintén csatlakozni készül az oltási igazolás kötelező bevezetéséhez a mintegy ezer szenátor és képviselő számára. Az október 3-i és 4-i önkormányzati választásokon a szavazókörzetekben dolgozóknak már kötelező lesz az oltás. A fővárosi labdarúgócsapat AS Roma szerdán és csütörtökön oltakozási napot szervezett szurkolók és mások számára 12 éves kortól, „100 százalékos oltás, 100 százalékos stadion” szlogennel.

Az átoltottak száma elérte a 41,3 milliót, ami az olaszok 76,5 százalékának felel meg. Harmadik dózist még csak a lakosság 1,3 százaléka kapott. A védettségi igazolás kötelezővé tételével az utóbbi több mint egy hét alatt negyven százalékkal emelkedett az oltásra regisztrálók aránya.

 

 

(Kiemelt kép: Piemont, Olaszország, 2021 februárjában újranyithattak az éttermek. Fotó: Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP))