Finnországban jelentősen nőtt az Oroszország felől érkező illegális menekültek száma

Szombattól egészen jövő februárig lezárnak négy dél-keleti határállomást.

2023. november 17., 14:10

Szerző:

A finn miniszterelnök Petteri Orpo és a finn belügyminiszter Mari Rantanen egy közös csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lezárják Finnország négy határátkelőjét, mert a közelmúltban jelentősen megnövekedett az Oroszországból érkező illegális menekültek száma, írja az AP hírügynökség beszámolója alapján a Telex.

Így szombattól egészen jövő februárig lezárják a délkeleten található Imatra, Nirala, Nuijamaa és Vaalimma határállomásokat.

Erre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, mélységesen sajnálják, hogy Finnország úgy döntött, hogy felbontja a két ország között működő jó kapcsolatot.

Rantanen szerint nem menekültügyről vagy bevándorlás politikáról van szó, és nem is számok a fontosak, hanem arról a moszkvai akcióról, hogy a hatóságok segítenek eljutni a szigorúan ellenőrzött határzónába olyan afrikai és közel-keleti migránsoknak, akiknek nincsenek megfelelő okmányaik. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy a finn és az orosz határellenőrök évtizedeken át együttműködtek, és megállítottak mindenkit, aki megfelelő vízum vagy útlevél nélkül akart belépni az országokba.

(Kiemelt kép: Finn határőrök 2023. november 16-án kora reggel az Oroszországból átkelt menedékkérőket egy furgonba helyezik az Oroszország és Finnország közötti Nuijamaa határállomásról Lappeenrantában (Finnország délkeleti részén) egy befogadóközpontba. Finnország megfontolja Oroszország határátkelőinek bezárását. Helsinki azzal vádolta Moszkvát, hogy szándékosan engedte át az illegális menekülteket Finnországba megfelelő úti okmányok nélkül, ami arra utalt, hogy ez a szomszédja destabilizálására szolgáló taktika. Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.