Ferenc pápa letérdelt és megcsókolta a két dél-szudáni vezető lábát, hogy véget vessen a polgárháborúnak és a népirtásnak

2019. április 12., 13:40

Szerző:

Ferenc pápa kétnapos találkozón vett részt Dél-Szudán köztársasági elnökével, Salva Kiirrel, valamint Riek Machar egykori alelnökkel, egykori lázadó vezérrel.

Fotó: Youtube

A vezetők közötti ellentét folyamatos harcokhoz vezetett, aminek beszüntetésére kérte őket a katolikus egyházi vezető. Nem is akárhogyan. Ferenc, miután szóban is könyörgött, letérdelt a két szudáni vezető előtt és megcsókolta a lábukat.

Dél-Szudán 2011. júliusában kiáltotta ki a függetlenségét, amivel a keresztény többségű országrész elszakadt a muzulmán többségű Szudántól. (Szudánban csütörtökön megbuktatták az országot 30 éve vezető diktátort Omar Haszan Ahmad al-Basírt). Szinte azonnal polgárháború robbant ki a törzsek között a hatalom birtoklásáért. Jelenleg legalább hét milícia áll harcban a kormány, a helyzetet pedig törzsi villongások is súlyosbítják. A harcok során a felek többször égettek fel falvakat, erőszakoltak meg nőket és lányokat, illetve kínoztak meg és végeztek ki civileket. Az ENSZ szerint 2017 közepéig több tízezer halálos áldozata van az évek óta zajló belső háborúknak, és mintegy két és fél millióan menekültek el az országból.

Azzal, hogy Dél-Szudán elvált tőle, Szudán az olajkincse háromnegyedét elveszítette. A dél-szudáni gazdaság 98 százalékát az olajkitermelés teszi ki.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.