Ferenc pápa: a transzneműek és a melegek is megkeresztelkedhetnek

Ferenc pápa már korábban is beszélt arról, hogy befogadóbbá szeretné tenni a katolikus egyházat az LMBTQ-közösség tagjaival szemben, most pedig az aláírása is ott szerepel a vatikáni Hittani Kongregáció dokumentumán, amely egyértelművé teszi, hogy a transzneműek és melegek is megkeresztelkedhetnek, megkeresztelhetik a gyerekeiket, és maguk is lehetnek keresztszülők, esküvői tanúk.

2023. november 9., 18:53

Szerző:

A Vatikán mostani álláspontja azután született meg, hogy José Negri brazil püspök levélben fordult az Egyház Hittani Dikasztériumához, amelyben hat kérdést tett fel az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek keresztségben és házasságban való részvételével kapcsolatban – írja a HVG.

 A kérdésekre érkezett, Ferenc pápa jóváhagyásával megszületett válaszban az áll, hogy a transzneműek – beleértve azokat is, akik hormonális kezelésen és nemváltoztató műtéten estek át – ugyanolyan feltételek mellett részesülhetnek a keresztségben, mint a többi hívő, „ha nem áll fenn olyan helyzet, amely közbotrányt okozhat vagy zavarba hozhatja a híveket”.

Ferenc pápa múlt hónapban bíborosok egy csoportjának utalt arra, hogy

nyitott lenne arra, hogy a katolikus egyház megáldja az azonos nemű párokat.

A bíborosok a kérdés tisztázását kérték tőle, amire ő azt válaszolta, hogy „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni minden áldás kérdését.

(Kiemelt képünkön Ferenc pápa. Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)