Ferenc pápa a munkáról

Külön kitért a gyerekmunkára és a kizsákmányolásra. 

2022. január 13., 07:38

Szerző:

Ferenc pápa elsősorban a munkaerőpiacot terhelő problémákra hívta fel a figyelmet szokásos szerdai vatikáni kihallgatásán, külön felemelve szavát a gyermekmunka ellen. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség, valamint a fekete- és a gyermekmunka olyan bajok, amelyek ellen küzdeni kell.

Elmondta, hogy gondolatait "a világ dolgozói felé fordítja, különösen azokra, akik bányákban és gyárakban nehéz fizikai munkát végeznek, valamint azokra, akiket feketemunkásként kizsákmányolnak, a gyerekekre, akiket munkára kényszerítenek, illetve a szegényekre, akik hulladékok között kutatnak valami hasznosítható után".

„Borzasztó, hogy még játszó korban lévő gyerekeket arra kényszerítenek, hogy felnőttként dolgozzanak”

– húzta alá Ferenc pápa.

Kifejtette, hogy a munka jelentős részét képezi az ember életének. "A munkára nemcsak a megélhetés szempontjából van szükség. Ugyanakkor sajnálatos módon gyakran társadalmi egyenlőtlenségek áldozatává is válik. A hatalmon lévőknek ezért meg adniuk a lehetőséget mindenkinek, hogy megkereshesse a kenyerét, mert ez adja az ember méltóságát" – fűzte hozzá Ferenc pápa, emlékeztetve arra, hogy a járvány miatt is sokan elvesztették munkahelyüket.

„Manapság fel kell tennünk a kérdést, hogy mit tehetünk azért, és az egyház milyen szerepet játszhat abban, hogy a munka visszaszerezhesse értékét, hogy megszabadulhasson a puszta haszonszerzés logikájától, és az emberek alapjogként, egyben pedig kötelességeként élhessék meg”

– emelte ki az egyházfő.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa látogatása az eukarisztikus kongresszus zárómiséjén 2021. 09. 12. Fotó: Merész Márton I 168)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.