Felrobbantották az Iráni Forradalmi Gárda parancsnokát

Út mentén elhelyezett pokolgép végzett a hét elején Szíriában az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnokával – derült ki a Gárda szerdai közleményéből, amelyben Izraelt teszik felelőssé a merényletért.

2022. november 23., 12:44

Szerző:

A bejelentés szerint Davúd Dzsafari ezredes, a Iráni Forradalmi Gárda légierejének tagja Damaszkusz mellett, hétfőn vesztette életét. A közleményben a Gárda hangoztatta: bosszút állnak a gyilkosságért. 

Irán az egyik legfőbb támogatója a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzatnak, és jóllehet Teherán azt hangoztatja, hogy csupán „katonai tanácsadókat” küld a polgárháború sújtotta országba, Izrael és más országok szerint több ezer zsoldossal segíti a kormányerőket. 

Izrael többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. 

Damaszkusz azzal vádolja Izraelt, hogy az utóbbi években számos légicsapást hajtott végre szíriai területek ellen. Az állításokat az izraeli hadsereg ritkán kommentálja, csupán annyit közöltek, hogy többször vették célba Irán-barát milíciák, köztük a Hezbollah állásait.

(Kiemelt képünk: Az Iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlaton vesz részt az északnyugati Arasz régióban, Örményország és Azerbajdzsán határa mentén. Fotó: SEPAH NEWS/AFP)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.